Groot Heist in tijden van oorlog & bezetting (1939 - 1945)

Op 1 september 1939 valt Duitsland Polen binnen en verklaart het de oorlog aan Groot-Brittannië en Frankrijk, het begin van de Tweede Wereldoorlog. Ongeveer 6 maanden later, op 10 mei 1940 valt het Duitse leger ook België binnen waar het Belgische leger zich na een verbeten strijd moet overgeven tegen de Duitse overmacht. Het oorlogsgeweld liet ook zijn sporen na in Heist-op-den-Berg. Verhalen en getuigenissen van hoe de bevolking van Groot Heist onder de bezetting leefde werden door Peter Van Hoecke, Paul Van Hove en Fons Steurs gebundeld in een oorlogsdagboek ‘De oorlogsgeschiedenis en de gesneuvelden van Groot Heist tijdens de Tweede Wereldoorlog’. Een huzarenstukje …

Vanwaar het idee voor dit boek?
Fons: Het idee om dit stukje geschiedenis van onze gemeente te boek te stellen is, zoals zoveel goede ideeën, ontstaan aan de toog bij een Duveltje. Het viel ons op hoe weinig jongeren weten over de lokale geschiedenis, zelfs oudere mensen weten hier maar weinig over. Door zelf gepassioneerd bezig te zijn met wat zich hier in onze contreien afspeelde toentertijd leek het ons daarom een goed idee om onze kennis te bundelen en verder op onderzoek uit te gaan.

Paul: Fons is een echte verzamelaar en had al een grote verzameling rond collaboratie en allerlei andere documenten over Heist. Peter heeft een militaire achtergrond en zit zo aan de bron voor het inkijken van militaire dossiers en ikzelf ben vooral op zoek gegaan naar oud fotomateriaal. Die wisselwerking tussen ons drieën werkte zo goed dat we twee jaar na het boek over de Eerste Wereldoorlog opnieuw de krachten bundelden om de Tweede Wereldoorlog onder de loep te nemen.

Wat krijgen we allemaal te lezen in jullie boek?
Fons:
Het boek is opgebouwd in dagboekvorm en biedt een overzicht van de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog, van de mobilisatie in 1939 tot in 1950, na de repressie waarin de collaborateurs vervolgd werden. Speciale aandacht gaat naar de gesneuvelde militairen die uit Heist afkomstig waren. Verder komen ook de burgerslachtoffers aan bod die omgekomen zijn bij bombardementen of door ziekte en ontbering. Tenslotte bevat het boek ook een gedetailleerd register van alle gesneuvelde en omgekomen militairen. We stoffeerden de geschiedenis met heel wat verschillende documenten zoals postkaarten, foto’s, getuigenissen, brieven, …

Jullie hebben getracht om van jullie boek een zo objectief mogelijke weergave te maken.
Paul:
We zijn inderdaad zo dicht mogelijk bij de feiten gebleven. Ons doel was een zo volledig mogelijk beeld te schetsen en daarbij niet alleen af te gaan op vertelsels. We zijn eerdere publicaties gaan raadplegen maar ook gerechtsuitspraken, militaire dossiers, persoonlijke getuigenissen, …

Het verzamelen van dat materiaal vraagt ongetwijfeld veel werk?
Fons:
Daar gaat uiteraard heel wat opzoekwerk aan vooraf! We gingen op zoek in de literatuur, op ruilbeurzen, bij nabestaanden. Uren werk zitten er in dit boek maar het is het dubbel en dik waard. En wat ook leuk is, dit boek weekt verborgen verhalen los bij mensen die zich nog bepaalde anekdotes herinneren die misschien wel van generatie op generatie werden doorverteld.

Warme oproep
Heb je thuis nog oude foto’s, documenten, … die te maken hebben met het leven van je ouders, grootouders, overgrootouders of andere familieleden tijdens de oorlog? Laat het ons dan zeker weten!

‘De oorlogsgeschiedenis en de gesneuvelden van Groot Heist tijdens de Tweede Wereldoorlog’ is verkrijgbaar bij Het Voorwoord (Noordstraat 2 bus 3, Heist-op-den-Berg, 015 63 60 27) en dat aan 30 euro.

Reacties

Kevin De Rijck schreef op 25-07-2019 14:52

Beste,
Heb hierbij een vraag ivm de oorlog in die tijd .
Waren er bezettingen en of gevechten geweest in en rond hulshout ? En weet u of er een kaart bestaat van België waar aangeduid staat waar er gevochten is geweest en/of nederaettingen van wachtposten of dergelijke ?
Alvast bedankt en vriendelijke groeten ,
De Rijck Kevin.

inge schreef op 12-06-2021 16:39

Ik heb naar aanleiding van een vraag op facebook naar nabestaanden in uw twee boeken gebladerd.
De vraag op facebook ging over nabestaanden van frans mariën (die ook in jullie tweede boek vermeld wordt en afgebeeld staat) en florent van den brande.
Florent van den brande blijkt mijn overgrootvader te zijn geweest (ik heb hem zelf nooit gekend) en ook krijgsgevangene in breendonk te zijn geweest.
Zijn naam noch foto zie ik op het eerste zicht niet vermeld in de boeken.
Hebben jullie misschien alsnog gegevens van florent van den brande?
Hij was de vader van jan baptist van den brande die in 1943 in maria ter heide werd neergeschoten omwulle van praktijken mer de witte brigade,florent zelf stierf in 1972.
Jan baptist was de nonkel en peter van mijn vader maar mijn vader is in juli 1943 geboren.
Alvast bedankt.mvf,Inge Gijsemans.

Peter schreef op 18-06-2021 15:46

Graag had ik aan Inge Gijsemans - waarvan ik geen mailadres heb - laten weten dat ze misschien eens contact dient te nemen met Gijsemans Michel, Zonnedauwlei 8 te Bruggeneinde (Heist-op-den-Berg).

inge gijsemans schreef op 04-06-2022 00:06

Dankjewel Peter.Ik zie uw reactie nu pas maar Michel Gijsemans is mijn nonkel

Reageren

Jouw mening is belangrijk. We behouden ons het recht om boodschappen niet te publiceren.

Uw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden

Lingerie Christiann

De lingeriezaak van Heist-op-den-Berg en verre omstreken. Iedereen heeft het recht om zich mooi te voelen. Daarom geven wij u persoonlijk advies en bieden we u een ruime kwalitatieve keuze aan lingerie, badmode, nachtmode, homewear en herenondergoed en -zwembroeken.

lees meer

Het Derde Bedrijf

Brasserie en Theatercafé Het Derde Bedrijf is gevestigd in CC Zwaneberg. Het is de ideale plaats om te genieten van een lekkere snack, maaltijd of drankje, zowel binnen als buiten op het fantastische terras met zicht op het Cultuurplein.

lees meer

Floral

Een fleurig boeket of een leuk plantje voor jezelf of om cadeau te doen? Spring gerust even binnen bij Floral en kies je favoriete bloemen uit.

lees meer

Boexstaens Uurwerken - Juwelen

Bij Boexstaens Uurwerken en Juwelen kan je terecht voor stijlvolle en kwalitatieve horloges en sieraden. Er is voor elk wat wils waarmee je zal schitteren!

lees meer

Speciale promoties Check het hier
 Logo's Provincie Antwerpen - Agentschap Innoveren en ondernemen - EFRO - Europese Unie - Heist-op-den-Berg