Hartveilig door het leven

Wist je dat er in België dagelijks een 30-tal mensen een hartstilstand krijgt? De kans dat je hiermee rechtstreeks geconfronteerd wordt is dan ook niet onbestaande. In dat geval is het dan ook mooi meegenomen als je een beetje vertrouwd bent met reanimatie en het gebruik van een AED-toestel. Reanimatie binnen de 5 minuten met zo’n toestel verdubbelt immers de overlevingskansen van een slachtoffer. Dat maakt het de moeite waard, toch?

Wat is een AED-toestel?
Een AED (automatisch externe defibrillator) is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen met als doel het hart weer op een normaal ritme te doen kloppen. Het toestel analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of het toedienen van een stroomstoot aan het slachtoffer nodig is. Door middel van gesproken instructies wordt de hulpverlener door de reanimatie geleid. Naast het gebruik van het AED-toestel is het ook belangrijk dat je kan reanimeren. Louter het gebruik van het toestel alleen is immers niet toereikend. De combinatie met een hartmassage en beademing is erg belangrijk waardoor het niet slecht is om wat achtergrond te hebben die je tijdens een reanimatiecursus kan opdoen. Vanaf het moment van de hartstilstand nemen de overlevingskansen per minuut met maar liefst 10% af waardoor het onontbeerlijk is al te starten met de reanimatie om de periode te overbruggen tot de professionele hulpverleners het kunnen overnemen

Heist-op-den-Berg, een hartveilige gemeente
We geraken stilaan vertrouwd met AED-toestellen in het straatbeeld. Ook in Heist-opden- Berg werden er recent vier extra AED-toestellen aangekocht die op strategische locaties hun plekje kregen. Zo vind je naast de AED-toestellen in de parochiezaal van Heist- Goor en in CC Zwaneberg nu ook zo’n toestellen in Sporthal De Lichten in Booischot, Sporthal De Wimpel in Wiekevorst, De Sporthal en het Sportcentrum in Heist-centrum en dat is niet zo ongewoon. Deze sportlocaties zijn immers drukbezochte en publieke plaatsen waar grote groepen mensen samenkomen. Bovendien zijn het plaatsen waar de fysieke inspanning erg hoog is, wat de kans op hartfalen verhoogt, in tegenstelling tot plekken waar er niet aan sport gedaan wordt.

Eerste hulp maakt het verschil!
Het Rode Kruis is bijzonder opgetogen dat er op heel wat locaties AED-toestellen geplaatst worden. Zelf hebben zij bij elk evenement waar ze aanwezig zijn, hoe klein ook, een AED-toestel bij om de eerste zorgen toe te dienen bij een hartstilstand. De AED-toestellen mogen dan al aanwezig zijn, direct reageren in een noodsituatie is uiteraard niet altijd zo vanzelfsprekend. Paniek neemt immers vaak de bovenhand. Daarom worden er opleidingen georganiseerd om mogelijke omstaanders de vaardigheden én het vertrouwen te geven om in te grijpen bij een hartstilstand. “Het moeilijkste aan reanimeren is eraan te beginnen,” zegt Louis Vervoort van het Rode Kruis Heist-op-den-Berg, “maar ik herinner de cursisten altijd even aan hun examentijd. Toen moest je ook altijd even in- en uitademen vooraleer je aan je examen begon, met reanimeren is dat net hetzelfde. Eens begonnen, half gewonnen!” Verder vertelt hij nog dat reanimatie standaard opgenomen is in de cursussen van het Rode Kruis en dat er ook speciale sessies gegeven kunnen worden voor verenigingen, families, … Informeer er zeker een keertje naar!

Wat te doen bij een hartstilstand?

  • Alarmeer onmiddellijk de hulpdiensten
  • Haal de AED, of beter nog, laat hem halen
  • Begin met reanimeren en sluit de AED aan. Volg de gesproken instructies van het toestel.

Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg als eerste een reactie toe.

Reageren

Jouw mening is belangrijk. We behouden ons het recht om boodschappen niet te publiceren.

Uw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden

Bizzar

Bizzar biedt je de mooiste collecties kinderkleding. Je vindt er de leukste stukjes voor je oogappel van 0 tot 14 jaar binnen een trendy en kleurrijke shopomgeving.

lees meer

Asian Kitchen

Sushi, wok & grill Prikkel je smaakpapillen met de Oosterse keuken van Asian Kitchen of proef van de overheerlijke, kraakverse sushigerechten. Er is voor elk wat wils!  

lees meer

Piampiani

In de Bergstraat kan je bij Piampiani terecht voor een enorme collectie trendy schoenen voor dames en heren. Je vindt er ook heel wat handtassen die je met je nieuwe paar schoenen kan combineren.

lees meer

Speciale promoties Check het hier
 Logo's Provincie Antwerpen - Agentschap Innoveren en ondernemen - EFRO - Europese Unie - Heist-op-den-Berg