Nieuws uit de regio

27-01-2024 - Heist-op-den-Berg

Heist verbroedert weer met Bergrivier

Nadat vorig jaar diverse Heistse jongeren de Heistse zustergemeente  Bergrivier  in Zuid-Afrika -bezochten, is het de eerste week van de Paasvakantie andersom. Dan komen 17-jarigen uit het zuiden van Afrika naar Heist om kennis te maken met onze cultuur en gewoontes. De financiering van het project komt elk jaar van twee kanten: vorig jaar kreeg Heist steun vanuit Bergrivier en nu ronselen de Heistse leerlingen van het H.Hartcollege, het Atheneum en Sint Lambertus fondsen om hun collega’s goed te kunnen ontvangen. Op de Voddemèt hadden ze eerder al een pannenkoekenstandje en op 3 februari organiseren ze een spaghetti-avond in de vakschool boven op de berg.

“Ik ben vorig jaar mee naar Zuid-Afrika geweest en dat was een unieke ervaring”, vertelt Rosalie Straetmans, “Op enkele dagen heb ik daar een mooie band opgebouwd met mijn gastgezin en hebben we heel wat van het land kunnen zien. We hebben onder meer Kaapstad en de Tafelberg bezorgd, maar ook lokale projecten rond duurzaamheid en jeugdwerking. Wat me echter vooral opviel is het grote contract tussen rijk en arm, waarbij het vooral de witte mensen zijn die het meeste geld hebben. Anderzijds is er wel veel solidariteit waarbij de welgestelde mensen, soms uit geloofsovertuiging, de minder begoeden toch proberen te helpen. Zo maakten we kennis met een dokter die gratis werkte voor wie het niet zo goed kon betalen”.

Ook in 2018 en 2019 waren er reeds uitwisselingen in het kader van het stedenbandproject. Tijdens corona is het project stilgevallen maar vorig jaar opnieuw hernomen. Voor de komst van de leerlingen uit Bergrivier hebben hun tegenhangers van de 3 Heistse middelbare scholen een uitgebreid programma samengesteld. Zo is er een bezoek aan een bioboer gepland en wordt vooral Brussel bezocht om kennis te maken met het Belgisch vluchtelingenwerk en om met de kajak rivieren schoon te maken. “We gaan met hen ook naar een fuif, want dat kennen ze in Zuid-Afrika blijkbaar niet”, vertelt Rosalie.

De bezoekers verblijven bij Heistse gastgezinnen en het project krijgt wel een som van de gemeente en ondersteuning van het t, maar een voor een groot deel van de financiering moeten ze toch zelf zorgen. Daarom organiseren ze op zaterdag 3 februari een spaghetti-avond in de refter van het Sint Lambertusinstituut. Er is zowel een gewone als een vegetarische versie beschikbaar en er zijn 2 shiften: om 17 en om 19 u. Ook lekkere dessertjes als rijstpap, chocomousse of tiramisu verkrijgbaar. Wel zo spoedig mogelijk inschrijven op 015 46 18 20

Tutti e Due

Zwangerschapskleding

lees meer

Indigo

Juwelen - Handtassen - Piercings

lees meer

ACS Car Hifi

Bij ACS vind je alle providers onder een dak en kan je terecht voor mobiele elektronica zoals gsm, gps en car-hifi. Bovendien beschikt ACS ook over een eigen montage- en reparatie-atelier.

lees meer

Nata

Fantasie- en stainless steel juwelen en accessoires voor dames en kinderen. Kom gerust een kijkje nemen, vrij in en uit!

lees meer

Speciale promoties Check het hier
 Logo's Provincie Antwerpen - Agentschap Innoveren en ondernemen - EFRO - Europese Unie - Heist-op-den-Berg