Nieuws uit de regio

14-02-2024 - Heist-op-den-Berg

Keramiek is veel meer dan 'potjes draaien'

In de exporuimte van Cultuurcentrum Zwaneberg op het Cultuurplein loopt tot en met zondag 25 februari de tentoonstelling ‘Kantelpunten’ van Frederik Roggeman (51). De keramist en porseleinrestaurateur geeft een overzicht van 30 jaar werken met klei, een expo waar iedereen die iets met keramiek te maken heeft in Vlaanderen wordt verwacht. De kunstenaar, die al 20 jaar leraar keramiek aan de Heistse academie, geeft het publiek een inkijk in de kunstige kant van zijn leven en carrière aan de hand van 4 kantelpunten. Hij is ook steeds aanwezig om iedereen te woord te staan. 

Keramiek in De Hal

Roggeman, afkomstig van Scherpenheuvel maar nu wonende in Langdorp, tekende al in de lagere school stripverhalen en maakt in de natuur of in bouwputten kennis met het medium waar hij vandaag mee experimenteert. “In de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen koos ik voor de opleiding sculpturale keramiek, waarvoor ik mijn moeder nog altijd dankbaar ben, want ‘met kunst kan je de kost niet verdienen’. Om zonder financiële druk te kunnen werken, niet afhankelijk van galerijen op boetseren op bestelling, begin ik mijn werkcarrière als porseleinrestaurateur in een groot atelier in Brussel. Door historische oude stukken onzichtbaar te herstellen leerde ik de klassieke waarden te appreciëren. Omdat er niet zoveel leraars keramiek zijn in Vlaanderen, kwam ik ongeveer 20 jaar geleden in de Heistse academie terecht.  Samen met Els Wenselaers maakten we van de keramiekklas de grootste afdeling van de Heistse academie. Vroeger zaten we in de kelder van de academie wat eigenlijk levensgevaarlijk was met de hete bakovens, maar in De Hal in het industriepark hebben we nu een degelijke huisvesting voor ongeveer 100 leerlingen keramiek, nog 60 beeldhouwers en een 40-tal cross-overs die meerdere kunsttakken samenvoegen. Ook de producten van het jeugdatelier worden daar gebakken. Ik ben dan ook fier dat vele van onze studenten al uitzwermden en hun werk bijvoorbeeld al op de cover van Knack Weekend stond”.

Gelaagdheid van kleuren

Het succes van de keramiek in Heist weidt Roggeman aan de gedegen opleiding, waarbij enerzijds de nadruk wordt gelegd op een degelijke vakkennis van de kleibewerking, maar daarnaast ook veel aandacht voor de artistieke ontwikkeling. “Het is veel maar dan ‘potjes draaien’ en met kleine rolletjes een manneke maken die dan gebakken worden op 1260 graden, maar dat is natuurlijk wel de basis die je moet onder de knie hebben. “ Bijzonder aan het werk van Frederik Roggeman is de gelaagdheid van de keramiekkleuren. “Daarvoor is wat scheikundige kennis vereist, want de kleur van het glazuur die je er op zet, is niet dezelfde als het resultaat dat uit de bakoven komt”.

Van zwart-wit tot felgekleurd

Voor Roggeman is klei een beetje zijn dagboekmateriaal. Vier kantelpunten in zijn leven zijn ook herkenbaar in zijn werk: zijn jeugdherinneringen, zijn tijd aan de academie, het verlies van zijn eerste vrouw aan kanker en het vinden van de nieuwe liefde: allemaal belangrijke momenten die hij in klei vast legt, zowel de positieve als de negatieve. “Vandaag voel ik mij een gelukkig mens en denk ik alles te kunnen maken van wat ik droom. Mijn werk zal nog kleuriger worden, maar als er iets ergs gebeurt kan het ook weer zwart-wit worden”.

Kantelpunten is elke dag te bezichtigen tot en met zondag 25 februari van 13 tot 23 u. Frederik Roggeman zal ook steeds aanwezig zijn, niet alleen omdat zijn werk nogal fragiel is, maar ook om iedereen graag te woord te staan (niet op 21, 23 en 25 februari, want dan staat hij voor de klas)

Clem Vercammen

Juwelen - Trouwringen - Uurwerken - Herstelatelier

lees meer

Asian Kitchen

Sushi, wok & grill Prikkel je smaakpapillen met de Oosterse keuken van Asian Kitchen of proef van de overheerlijke, kraakverse sushigerechten. Er is voor elk wat wils!  

lees meer

La Cita

La Cita bevindt zich in het hartje van de Bergstraat. Met enkele troeven zoals het gebruik van verse producten, een vriendelijke service, een gezellig terras en een warme sfeer wil La Cita het verschil maken.

lees meer

Lapperre Hoorcentrum

Hoorcentrum Lapperre staat voor hoorkwaliteit voor het leven. In uw Lapperre hoorcentrum neemt de audioloog de tijd om naar u te luisteren en samen de oplossingen te overlopen. Zo kunnen we uw gehoor optimaal beschermen en u opnieuw laten genieten van het plezier om goed te horen.

lees meer

Speciale promoties Check het hier
 Logo's Provincie Antwerpen - Agentschap Innoveren en ondernemen - EFRO - Europese Unie - Heist-op-den-Berg