Nieuws uit de regio

27-02-2024 - Heist-op-den-Berg

“Welle hemme alles”, maar is het voor iedereen beschikbaar?

Op het Kerkplein voor het Heistse gemeentehuis heeft een afvaardiging van KAN (Kans Armoede Netwerk) een memorandum overhandigd aan de Heistse politici met daarin de vraag voor meer aandacht voor kansarmen tijdens de volgende legislatuur. KAN is een verzameling van organisaties die in de regio werken rond kansarmoede met vzw Den Draai als voortrekker. In hun memorandum diverse aanbevelingen voor het nieuwe gemeentebestuur en ook de vraag om ‘Alles da welle hemme’ te behouden, zoals de vrijetijdskaart en de sociale kruidenier.

Hulp komt niet terecht waar nodig

“De focus in ons memorandum ligt op een toegankelijk welzijnsbeleid op verschillende levensdomeinen. We zijn vertrokken van datgene dat we zeker willen behouden omdat het werkt. Daarnaast geven we aandacht aan drempels en hiaten die we vanuit verschillende organisaties en vanuit ervaringsdeskundigen gesignaleerd krijgen.”,  zegt Inge Hechtermans, coördinator Den Draai vzw. “Er is veel aanwezig in Heist, maar de hulpverlening bereikt niet altijd de personen die het nodig hebben. Ofwel komt men om een of andere reden niet in aanmerking of mensen kennen hun rechten niet”.

Aanbevelingen voor de verkiezingsprogramma’s

Een van de aanbevelingen is de officiële erkenning van het Netwerk als gemeentelijke adviesraad om zo de participatie van mensen in armoede ernstig te nemen. Ook op vlak van onderwijs wil het KAN ondersteuning en structurele oplossingen voor kwetsbare ouders. Het behoud van de Buitenschoolse KinderOpvang is noodzakelijk en naast WIFI in alle openbare gebouwen moet ook niet digitale communicatie mogelijk blijven. Voor veel bestaande maatregelen vragen de actievoerder het behoud in de volgende legislatuur zoals de woonbegeleiding van het OCMW, het pamperpunt, de noodwoningen. Ook mobiliteit moet een blijvend aandachtspunt zijn, want faciliteiten die in het centrum beschikbaar zijn, kunnen dan weer moeilijk bereikbaar zijn voor inwoners van kerkdorpen.

Naast de federale en gewestelijke overheid heeft ook het lokaal niveau een belangrijke rol in de strijd tegen kansarmoede. “Wij maken alvast een afspraak met het nieuwe gemeentebestuur op het einde van dit jaar om samen onze aanbevelingen uit dit memorandum te overlopen”, aldus Inge Hechermans.

Café 't Pleintje

Bij Café 't Pleintje geniet je het hele jaar door van gezelligheid! Boven kan je ook een feestzaaltje huren, ideaal voor een verjaardagsfeestje, receptie of vergadering.

lees meer

Noémie

Mannen- en vrouwenmode aan betaalbare prijzen

lees meer

Lekka Lekka

Lekkere ijsjes in verrassende, uitgebreide smaken.

lees meer

Speciale promoties Check het hier
 Logo's Provincie Antwerpen - Agentschap Innoveren en ondernemen - EFRO - Europese Unie - Heist-op-den-Berg