Nieuws uit de regio

02-03-2023 - Heist-op-den-Berg

Expo in Zwaneberg leert samenleven in symbiose

Op zaterdag 4 maart is er in de exporuimte van CC Zwaneberg de vernissage van een nieuwe, bijzondere expo Suite fort he Symbiocene. Mieke Van der Heyden had daarvoor de Limburgse Caroline Coolen uitgenodigd, die op haar beurt Marieke Pauwels uit Gent  en de Nederlandse Maartje Korstanje meebracht. De drie vrouwen presenteren bijzonder monumentaal werk, waarvan enkele zelfs de beneden- en bovenverdieping verbinden. ‘Symbiocene’ duidt op een nieuwe periode in de samenleving waarbij we moeten leren in symbiose ‘samenwerken’ met de aarde, een nieuwe samenlevingsvorm waarbij de ene de andere niet vernietigd.

Inspiratie halen de kunstenaars uit het leven van schimmels en korstmossen die zich in de natuur wijd vertakken en netwerken opbouwen en die mekaar in leven houden. “In een ideale maatschappij is iedereen gelijkwaardig, hebben we elkaar nodig, maar is er geen hiërarchisch onderscheid”, aldus Caroline Coolen. “Nu leven we in het ‘antropoceen’, een tijd waarbij de mens de aarde gebruikt of misbruikt en zo schade berokkent. Als we kunnen overschakelen naar het ‘symbiocene’ bieden we nog een hoopvol toekomstbeeld.”

 De verschillende werken zijn bijzonder organisch opgebouwd, lijken recht uit de natuur te komen , opgegraven archeologievondsten. De kunstenaars gebruikten verschillende technieken zoals bijvoorbeeld verpulverde petflessen, samen met kneedbare kunststof, die zo de rijke schakering van korstmossen weergeven. Voor beeldhouwster Caroline Coolen is het gebruik van collage, montage, assemblage en vrije associatie een manier om grip te krijgen op de werkelijkheid.

Voor de gelegenheid heeft Zwaneberg ook weer postkaartjes gemaakt bezoekers kunnen opsturen naar wie ze graag willen. Op zondag 2 april om 15 ugaat journaliste en kunstcriticus Tamara Beheydt in gesprek met de 3 dames, een interview dat gratis kan bijgewoond worden.  Op woensdag 15 maart om 19.30 is er ook nog een lezing over de expo (inkom: 5 euro). De tentoonstelling is gratis te bezichtigen tot zondag 23 april.

www.zwaneberg.be/suite

 

Mijn gezonde voeding

Diëtiste en voedingsdeskundige

lees meer

Maaikes Skin Art

Tatoeages, piercings & permanente make-up

lees meer

Lingerie Christiann

De lingeriezaak van Heist-op-den-Berg en verre omstreken. Iedereen heeft het recht om zich mooi te voelen. Daarom geven wij u persoonlijk advies en bieden we u een ruime kwalitatieve keuze aan lingerie, badmode, nachtmode, homewear en herenondergoed en -zwembroeken.

lees meer

Hoorcentrum Aerts

Hoorcentrum Aerts staat garant voor de beste hooroplossingen op maat. U kan er vrijblijvend terecht om uw gehoor te laten testen en informatie te vergaren over de best mogelijke opties om uw gehoor te verbeteren en te beschermen.

lees meer

Speciale promoties Check het hier
 Logo's Provincie Antwerpen - Agentschap Innoveren en ondernemen - EFRO - Europese Unie - Heist-op-den-Berg