Nieuws uit de regio

21-01-2024 - Heist-op-den-Berg

Een halve eeuw Voddemèt

In 1974 werd op het Cultuurplein aan de Bergstraat te Heist een dierenmarkt opgericht door Lange Gust, die al snel uitbreidde met groenten uit hun eigen hof die mensen te koop aanboden. De markt verhuisde ook snel naar de Eugeen Woutersstraat en omliggende straten. Vijftig jaar later is de Voddemèt uitgegroeid tot een bijzondere aantrekkingspool voor Heist-op-den-Berg die op zonnige zondagvoormiddagen meer 10.000 bezoekers mag verwelkomen. Om die halve eeuw zondagse markt te vieren werd een feestprogramma samengesteld  dat in de vrieskou op de markt werd voorgesteld.

Bezoekers van overal

“Vandaag is de markt een mengeling van particulieren en commerciële handelaars met een belangrijk aandeel in planten en ander groen voor de tuin.  Dat is soms een moeilijk evenwicht”, erkent Eva Van den Brande, schepen voor economie, “maar is misschien het succes van de markt. Ik ben net even oud als de Voddemèt en in onze kindertijd gingen we op zondagvoormiddag in Heist-centrum nummerplaten spotten van om ter verst: Nederland, Frankijk en Duitsland en soms Bulgarije of Roemenië.  Zelfs op een vriesdag als vandaag, zie je dat de markt nog redelijk wat volk aantrekt”, aldus Van den Brande.

Zoektocht naar slogan

Om jonge gezinnen naar de markt te lokken is er vanaf 28 januari tot en met 18 februari een zoektocht naar letters aan de verschillende kramen die samen een slogan vormen. Wie het antwoordblad downloadt van www.heist-op-den-berg.be  en correct binnenbrengt voor 23 februari krijgt een voucher voor een lekkere verassing op de markt. Ook op het onthaal van de Dienst Toerisme vind je alle info.

‘Mei plastiekvrij’

“In winkels zijn plastiek zakjes haast verdwenen maar op de markt zie je ze nog wel veel. Op 50 jaar Voddemèt en 75 jaar maandagmarkt zijn er ongeveer 8 miljoen zakjes uitgedeeld”, heeft Eva Van den Brande uitgerekend. “Daarom willen we tijdens ‘mei plastiekvrij’ een herbruikbare tas lanceren met een eigen slogan”. Dat wordt “Welle hemme alles in Heist, ok ne nieve kabbas”, bedacht door Evelien Clé en door Heistenaars gekozen uit 11 verschillende inzendingen. Evelien kreeg voor haar keuze een ruiker bloemen van Eva Van den Brande. Vanaf mei zal deze herbruikbare tas via verschillende kanalen te koop aangeboden worden.

Super-de-luxe Voddemèt

Hoogtepunt van 50 jaar Voddemèt wordt de ‘super-de-luxe marktdag’ op 1 september 2024  met een springkasteel en andere animatie op de markt, waarbij de marktkramers beloofd hebben om hun beste kostuum aan te trekken. Omdat de Voddemèt ontstond als dierenmarkt worden organisaties die zich inzetten voor het welzijn van dieren dan extra in beeld gebracht, zoals het ezelsasiel Balkenende, V.O.C. Neteland en andere organisaties. Op 20 oktober wordt het feestjaar afgesloten met veel toeters en bellen op de markt.

 

Schoenen Valérie

Damesschoenen van maat 35 tot 42, accessoires & handtassen

lees meer

ACS Car Hifi

Bij ACS vind je alle providers onder een dak en kan je terecht voor mobiele elektronica zoals gsm, gps en car-hifi. Bovendien beschikt ACS ook over een eigen montage- en reparatie-atelier.

lees meer

De Banier

Verkoop van Chirokleren, spelmateriaal en creatieve producten om te knutselen

lees meer

Zoë & Zita

Een uniek aanbod van feestjurken, dagjurken en jumpsuits

lees meer

Speciale promoties Check het hier
 Logo's Provincie Antwerpen - Agentschap Innoveren en ondernemen - EFRO - Europese Unie - Heist-op-den-Berg