Nieuws uit de regio

08-02-2024 - Heist-op-den-Berg

JOBbeurs in Zwaneberg

In Heist-op-en-berg waren er einde 2023 bijna 1000 werkzoekenden, maar Heistse bedrijven hadden ook 1279 openstaande betrekkingen. “ Dat is één van de redenen waarom we deze jobbeurs organiseren”, aldus Eva Van den Brande, schepen van economie. Nadat de laatstejaars van de 4 Heistse middelbare scholen eerst een sollicitatietraining hadden gevolgd, mochten ze dat op donderdag 8 februari live uittesten bij 33 bedrijven die in de blauwe zaal van Zwaneberg een bureautje hadden geïnstalleerd en op zoek waren naar jonge werkkrachten.

Op zoek naar geschikt personeel

Vijf jaar geleden is Sint-Lambertus Heist al begonnen met een kleinschalige jobbeurs in de eigen school, een initiatief dat ondertussen uitgegroeid is tot de JOBexpo waaraan, naast Sint Lambertus, ook het IMG, het Heilig Hartcollege en het GO Atheneum deelnamen. In 4 verschillende tijdsblokken mochten 283 leerlingen zich aanbieden bij 33 bedrijven en 61 recruters. Onder de deelnemende bedrijven grote werkgevers als busbouwer Van Hool of De Lijn, maar ook kleinere Heistse bedrijven uit het industriepark van uiteenlopende sectoren. Ook de gemeente Heist was met niet minder dan 4 verschillende diensten aanwezig als potentiële werkgever.

Hoe kan ik succesvol solliciteren?

Eerder hadden de leerlingen op school van Eline Mangelschots van Auxilios HR Consultants les gekregen hoe ze een motivatiebrief en een curriculum vitae moesten opstellen. Voor de scholen was de JOBexpo een educatief project waarbij leerlingen wordt verteld hoe ze zich dienen aan te bieden op de arbeidsmarkt. Van de deelnemende bedrijven werd dan ook verwacht dat ze van elke sollicitant een evaluatie maakten met een verslagje met zijn of haar sterke of zwakke punten. De onderlinge kennismaking was niet alleen in het kader van een vaste baan, maar kon ook uitmonden in een vakantiejob, een stageplaats of een eindwerkproject.

War on talent

“Op 31 december 2023 telde onze gemeente 995 werkzoekenden zonder werk. 13 % van hen is jonger dan 25 jaar en van hen had 52 % geen diploma,” heeft Eva Van den Brande uitgerekend. “Met daartegenover 1279  openstaande vacatures in Heist is dat een bewijs dat er een mismatch is tussen vraag en aanbod op onze arbeidsmarkt. Voor vele bedrijven is het inderdaad een ‘war on talent’, een onderlinge strijd om de juiste werkkrachten te vinden.  Samen met de gemeenten Berlaar en Nijlen hebben we een overeenkomst afgesloten met de VDAB om onder meer de lokale tewerkstelling te verhogen en promotie te maken voor knelpuntberoepen. Deze JOBexpo kan daar alvast een bijdrage toe leveren”.

La Trattoria

Italiaans restaurant

lees meer

Hoorcentrum Aerts

Hoorcentrum Aerts staat garant voor de beste hooroplossingen op maat. U kan er vrijblijvend terecht om uw gehoor te laten testen en informatie te vergaren over de best mogelijke opties om uw gehoor te verbeteren en te beschermen.

lees meer

DJeans - Teenstore

Bij DJeans Teenstore vind je de leukste kleding, ondergoed, accessoires en schoenen voor tieners van 10 tot 18 jaar. Ontdek de hippe collecties van allerlei merken binnen een aangename winkelsfeer boordevol coole decoratiestukken.

lees meer

Boexstaens Uurwerken - Juwelen

Bij Boexstaens Uurwerken en Juwelen kan je terecht voor stijlvolle en kwalitatieve horloges en sieraden. Er is voor elk wat wils waarmee je zal schitteren!

lees meer

Speciale promoties Check het hier
 Logo's Provincie Antwerpen - Agentschap Innoveren en ondernemen - EFRO - Europese Unie - Heist-op-den-Berg