Nieuws uit de regio

21-03-2024 - Heist-op-den-Berg

Slimme taalkundige leerlingen in het H.Hartcollege

De Olympiade Nederlands is een taalwedstrijd voor alle leerlingen vanaf 15 jaar uit het vijfde en zesde jaar middelbaar / secundair onderwijs in Nederland en Vlaanderen, georganiseerd door de universiteiten van Antwerpen en Utrecht. Op de vierde editie van de Olympiade Nederlands hebben meerdere leerlingen van het Heilig-Hartcollege uit Heist op-den Berg een straffe prestatie geleverd. Ondanks het feit dat heel wat scholen veel meer deelnemers uitstuurden, kon geen enkele Vlaamse of Nederlandse school meer geslaagden met grootste onderscheiding noteren. Een van hen – Sil De Backer – is zelfs een van de 2 leerlingen uit het ganse deelnemersveld die 100% behaalden. Rosalie Straetmans en Marieke Blancquaert, vielen net buiten de top 10 ten gevolge van het resultaat op een schiftingsvraag.

Grootste en grote onderscheiding

2124 leerlingen uit meer dan 70 scholen namen in 2024 deel aan de Olympiade Nederlands. Slechts 19 van hen wisten met grootste onderscheiding te slagen. Met 3 daarvan werd het Heilig-Hartcollege uit Heist op-den Berg de grootste leverancier uit Vlaanderen én Nederland.. Wat het verhaal nog straffer maakt: op 1 school uit Groningen (2) na slaagde er geen enkele andere school in om meer dan 1 grootste onderscheiding te halen. Bovendien schaarden nog eens 2 andere deelnemers van het Heilig-Hartcollege zich bij de 4% deelnemers die een ‘grote onderscheiding’ wisten te behalen. 

Smulstaaf, carotkroket of boefbal

De tien beste deelnemers stroomden  door naar het finaletraject. Ondersteund door een mentor werken ze op dit moment aan een wetenschappelijk onderzoeksproject in een domein van de neerlandistiek.  Dit onderzoek moet uitmonden in een filmpje dat zal beoordeeld worden door een jury van experts in de taal- en letterkunde uit Vlaanderen en Nederland. De winnaar van de Olympiade Nederlands 2024 zal bekendgemaakt worden tijdens de finale aan de Universiteit Antwerpen op zaterdag 20 april 2024Eind maart moeten deze onderzoeken klaar zijn. Op zaterdag 20 april maken we de winnaar bekend met een feestelijke bijeenkomst aan de Universiteit Antwerpen. Sil De Backer van het Heilig-Hartcollege doet een  sociolinguïstisch onderzoek naar de naamgeving van fictieve frituursnacks “Smulstaaf, carotkroket of boefbal? Een”. Begeleiders: dr. Karlien Franco en drs. Melissa Schuring (taalkunde, KU Leuven)

Lapperre Hoorcentrum

Hoorcentrum Lapperre staat voor hoorkwaliteit voor het leven. In uw Lapperre hoorcentrum neemt de audioloog de tijd om naar u te luisteren en samen de oplossingen te overlopen. Zo kunnen we uw gehoor optimaal beschermen en u opnieuw laten genieten van het plezier om goed te horen.

lees meer

Sarah's

Trendy damesboetiek Dameskleding - Shapewear - Panty's van topkwaliteit - Accessoires Vanaf maat 34 t/m maat 50

lees meer

Piampiani

In de Bergstraat kan je bij Piampiani terecht voor een enorme collectie trendy schoenen voor dames en heren. Je vindt er ook heel wat handtassen die je met je nieuwe paar schoenen kan combineren.

lees meer

Schoenen Valérie

Damesschoenen van maat 35 tot 42, accessoires & handtassen

lees meer

Speciale promoties Check het hier
 Logo's Provincie Antwerpen - Agentschap Innoveren en ondernemen - EFRO - Europese Unie - Heist-op-den-Berg