Nieuws uit de regio

05-05-2024 - Heist-op-den-Berg

'Welle hemme alles, ok ne nieve kabas'

De afgelopen jaren worden er steeds minder plastic zakjes gebruikt in winkels en supermarkten. Maar op de markten worden die zakjes nog wel vaak gebruikt. Daarom heeft de Heiste milieuraad  het initiatief genomen om een herbruikbare winkeltas te lanceren. Met de steun van het lokaal bestuur werd gekozen voor een duurzame ongebleekte katoenen tas, mét ruimte voor wisselgeld of gsm. OP de tas staat de slogan: ‘Welle hemme alles in Hest, ok ne nieve kabas’. Die wordt te komende weken verkocht op de Voddemét. Voor de promotie werd ook een kunstwerk gerealiseerd door academieleerlingen dat tijdens ‘mei plastiekvrij’ in de Bergstraat staat.

8 miljoen plastiek zakjes op Heistse markten

“Door de grote drukte aan sommige kramen moet het voor de marktkramer snel gaan”, vertelt Wim Van Acker, voorzitter van de Heistse milieuraad. ‘Daarom steekt die vaak de koopwaren al zelf in een plastic zakje, nog voor de klant zijn eigen zakje kan aanbieden. Binnenkort bestaat de Heistse zondagsmarkt 50 jaar. Daardoor kregen wij de idee om een sensibiliseringscampagne te organiseren, want plastic is niet goed voor het milieu. Want in die periode van 50 jaar werden naar schatting maar liefst 8 miljoen zakjes uitgedeeld op de zondag- en maandagmarkt! Een ideale gelegenheid dus om de campagne aan de activiteiten in dit feestjaar te koppelen.

Een cadeautje voor wie een herbruikbare tas bij heeft

De markttas zelf wordt de hele maand mei op de zondag- en maandagmarkt verkocht voor 7 euro door Heistse jeugdverenigingen. Op de lanceringsdag waren dat de scouts van Pijpelheide. Dank zij de medewerking van de Heistse marktkramers belonen ze  tijdens de maand mei ook de marktgangers die een herbruikbare zak bij hebben met een klein cadeautje, een prei, enkele wortelen een boulet…..  De slogan ‘Welle hemme alles in Hest, ok ne nieve kabas’ werd bedacht door Evelien Clé, die daarvoor het eerste exemplaar kreeg, gevuld met een bos bloemen. (‘Wij hebben alles in Heist, ook een nieuwe tas’, voor wie het Heistse dialect niet kent.) Er werden 1600 tassen besteld die na mei nog te koop in het infokantoor van Toerisme in de Postweg.

Plastiek zak als kunstwerk

Om de campagne nog krachtiger te maken, riep de milieuraad de hulp in van de Heistse Academie voor Beeldende en Toegepaste Kunsten. Die reageerde meteen enthousiast op de oproep en ging met haar leerlingen aan de slag. Benny Onsea en Stijn Quintens ontwierpen en bouwden, met de ruggensteun van hun leraar Wim Woumans, een groot kunstwerk. Het geeft op een positieve manier de 8 miljoen plastic zakjes weer die de voorbije 50 jaar op de markten gepasseerd zijn. Vanaf juni krijgt het een definitieve plaats op het pleintje tussen de Neerweg en de Eugeen Woutersstraat. In de academie van de academies aan de Oude Godstraat staat een tentoonstelling rond plastic zakjes, die heel de maand mei te zien is.

 

Lingerie Christiann

De lingeriezaak van Heist-op-den-Berg en verre omstreken. Iedereen heeft het recht om zich mooi te voelen. Daarom geven wij u persoonlijk advies en bieden we u een ruime kwalitatieve keuze aan lingerie, badmode, nachtmode, homewear en herenondergoed en -zwembroeken.

lees meer

DJeans - Teenstore

Bij DJeans Teenstore vind je de leukste kleding, ondergoed, accessoires en schoenen voor tieners van 10 tot 18 jaar. Ontdek de hippe collecties van allerlei merken binnen een aangename winkelsfeer boordevol coole decoratiestukken.

lees meer

Maaikes Skin Art

Tatoeages, piercings & permanente make-up

lees meer

Plus Home Services

Ben je op zoek naar een nieuwe job? Zoek je hulp in het huishouden? Plus Home Services zorgt voor thuishulp via dienstencheques.

lees meer

Speciale promoties Check het hier
 Logo's Provincie Antwerpen - Agentschap Innoveren en ondernemen - EFRO - Europese Unie - Heist-op-den-Berg