Nieuws uit de regio

21-06-2024 - Heist-op-den-Berg

Het verkeer loopt vast in de Zuiderkempen

Al in 2021 trok Heist-op-den-Berg, samen met andere gemeenten uit de Zuiderkempen, aan de alarmbel omdat het verkeer dicht slibt. De nieuwste wijzigingen van De Lijn hebben daar zeker geen soelaas aan gebracht. Eén gemeente kan het mobiliteitsvraagstuk echter niet oplossen. Daarom hebben 13 (!) gemeenten uit de Zuiderkempen, onder supervisie van de provincie Antwerpen, een samenwerkingsakkoord gesloten om het mobiliteitsvraagstuk aan te pakken.

Alleen kan je het niet oplossen

Eén gemeente kan dat niet alleen aanpakken. Het is ook ver van opportuun: maatregelen van de ene gemeente kunnen voor nieuwe problemen zorgen in een andere. Daarom neemt de provincie de coördinatie op zich, samen met  de steden Aarschot, Herentals en Lier en de gemeenten Berlaar, Grobbendonk, Herenthout, Herselt, Hulshout, Laakdal, Nijlen, Olen, Westerlo en Heist-op-den-Berg, veruit de grootste partner in de groep. Samen met ze besloten tot niet minder dan 196 acties te realiseren die kunnen onderverdeeld worden in 4 pijlers: meer verkeersveiligheid, leefbare dorpskernen zonder doorgaand verkeer, betere doorstroming en betere bereikbaarheid van de bedrijventerreinen.

Meer op de fiets, bus en trein

Eén van de belangrijkste doelstellingen is het verschuiven naar duurzamere en verkeersveiligere verplaats. Duurzame verplaatsingen zijn deze met de fiets en het openbaar vervoer tegenover de verplaatsingen met de auto. Die verhouding is nu ongeveer 30 / 70. Om de vooropgestelde doelstelling van 40 % duurzaam en 60 % niet duurzaam te behalen, is een verdubbeling van het aantal fiets- en openbaar vervoer verplaatsingen nodig. Om de verschuiving naar meer duurzame verplaatsingen te stimuleren zet de provincie in op het vervolledigen van het netwerk fietsostrades. Voor de regio Heist is dat de opstart van de fietsostrade F104 Lier-Aarschot.  Daarnaast voorziet het actieplan ook veilige, autoluwe fietsroutes die de dorpskernen met elkaar verbinden.

Een belangrijjke stap

Een bijzonderheid is ook het feit dat er en rondweg voor Berlaar-Heikant in het traject is opgenomen. “Dat zou een grote meerwaarde betekenen voor de leefbaarheid van het centrum van Berlaar-Heikant”, aldus Jan Hendrickx, schepen voor mobiliteit in Berlaar
Jan Moons, burgemeester Heist-op-den-Berg: “Met de ondertekening van deze samenwerkingsovereenkomst zetten we in Heist-op-den-Berg een belangrijke stap naar een veiligere en meer duurzame mobiliteit. Samen met onze partners streven we naar een leefbare toekomst voor alle inwoners van de Zuiderkempen."

Zakenkantoor Gorris (AXA)

Zakenkantoor Gorris, uw AXA bank en kredietagent in Heist-op-den-Berg. Het dynamische team staat klaar voor al uw financiële vragen omtrent kredieten, beleggingen, erven, sparen, ... Wij willen dat de klanten zich 'thuis' voelen.

lees meer

DJeans - Teenstore

Bij DJeans Teenstore vind je de leukste kleding, ondergoed, accessoires en schoenen voor tieners van 10 tot 18 jaar. Ontdek de hippe collecties van allerlei merken binnen een aangename winkelsfeer boordevol coole decoratiestukken.

lees meer

Maaikes Skin Art

Tatoeages, piercings & permanente make-up

lees meer

Plus Home Services

Ben je op zoek naar een nieuwe job? Zoek je hulp in het huishouden? Plus Home Services zorgt voor thuishulp via dienstencheques.

lees meer

Speciale promoties Check het hier
 Logo's Provincie Antwerpen - Agentschap Innoveren en ondernemen - EFRO - Europese Unie - Heist-op-den-Berg