Nieuws uit de regio
10-09-2024 - Heist-op-den-Berg
De snelsten van Vlaanderen wonen in Heist
Er zijn verschillende manieren om Heist-op-den-Berg ‘op de kaart te zetten’ in Vlaanderen. Eén van de meest originele en effectieve manieren was deze zomer de prestatie van het telbureau onder leiding van Wim Dom bij de federale en Vlaamse verkiezingen. Zij waren al bij eerdere verkiezingen als eerste klaar met een uitslag en claimden deze prestatie op 9 juni te herhalen, waar ze ook in slaagden. Het snelste telbureau van Vlaanderen haalde zowel voor als tijdens de verkiezingsdag alle nationale media waarbij Heist-op-den-Berg prominent in de kijker kwam. Voor deze uitzonderlijke prestatie op vlak van city-marketing werd het team van de Heistse ambtenaar in de bloemetjes gezet door het gemeentebestuur. .
Alle media van Vlaanderen
“Het begon allemaal met een stukje in De Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad”, begint Dom het verhaal. “De dag daarop zaten we bij Peter Van de Veire op Radio 2 en een stukje op RTV. Nog een dag later zaten we in Het Laatste Nieuws en waren we de afsluiter van Het Journaal op VRT. Op verkiezingsdag zelf kwam Freeck Braekman met de VTM-bus langs het H. Hartcollege waar we aan ’t tellen waren en vanaf en toen bleek dat we om 14.44 u wéér de eerste waren, bleef Heist-op-den-Berg zeker een uur lang de hot spot op alle verkiezingsprogramma’s. Verschillende politici waren jaloers op de media-aandacht die we kregen, onder meer Petra De Sutter die door VTM in de steek gelaten werd, ‘want wij moeten naar Heist-op-den-Berg’. Ik heb ChatGTP laten uitrekenen wat dergelijke publiciteitscampagne voor Heist zou gekost hebben en kom op een bedrag van 87.500 euro”, aldus een lachende, maar fiere Wim Dom.
Representatief voor nationale uitslag
Het is ook opvallend dat de eerste Heistse stembus bijzonder goed overeen kwam met de uiteindelijke uitslag van de verkiezingen. Dat is ongetwijfeld omdat hier geen nationale politieker woont en er in Heist vrij mainstream gestemd wordt. Ook bij vroegere verkiezingen was Heist de eerste naam die in de nationale media werd vermeld. Burgemeester Jan Moons loofde ook het huzarenstukje, vooral dat ze publiekelijk verklaarden de eerste te willen zijn en dat ze daar uiteindelijk ook in slaagden. “Op 13 oktober wacht het team een nieuwe uitdaging, waarbij de lat nog hoger wordt gelegd, gezien het belang van de voorkeurstemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen”. Naast de felicitaties van het volledige schepencollege en een glaasje bubbels kreeg het team nog een telraam cadeau als dank om Heist op een ludieke manier op de kaart van Vlaanderen gezet te hebben.
13 oktober nieuwe challenge
Naast voorzitter Wim Dom bestaat het unieke telbureau uit Filip Van der Linden, Paul Van den Acker, Peter Maes (zoals het bier!), Wim Staquet, Harry Hermans en Bart De Keuster. Een echt geheim om zo snel te zijn, hebben ze niet ‘of het moet de onderlinge kameraadschap zijn’. “Onze eerste ambitie is uiteindelijk correctheid, maar we zijn zo op elkaar ingespeeld en dank zij vooraf gemaakte afspraken, moeten we elkaar geen instructies meer geven op verkiezingsdag. In tegenstelling tot sommigen die tegen hun zin komen, is het voor ons een plezante werkdag, waar wij graag naar uitkijken. Mijn zus, die ook was opgeroepen, kwam pas tegen 23 u thuis, toen wij al verschillende uren op café zaten.” Ook voor de gemeenteraadsverkiezingen 13 oktober hoopt het team om Heist weer eerst op de nationale media te krijgen. “Van Herstappe, de kleinste gemeente van Vlaanderen met 57 inwoners hoeven we geen schrik te hebben, want daar zijn geen gemeenteverkiezingen. Andere gemeenten als Diksmuide, Bree, Hamme en Kruishoutem, zitten ons dicht op de hielen, maar we zullen ons uiterste best doen om weer eerst te zijn”.