Nieuws uit de regio

15-10-2024 - Heist-op-den-Berg

Dirk Van Noten reikt de hand naar David Geerts

De nieuwe Heistse coalitie in de Heistse gemeenteraad zal waarschijnlijk CD&V – Pro Heist Vooruit zijn. Zij zullen dan besturen met een nipte meerderheid van 18 op 35 zetels. “Het is toch logisch dat de 2 overwinnaars samen gaan”, aldus voorzitter Wim Verhoeven, die ondanks een score van 406 voorkeurstemmen niet verkozen geraakte. Analyse van de uitslag leert dat de christen-democraten vooral in de uithoeken van Heist stemmen hebben gehaald, dat kiezers voor CD&V veel kwistiger zijn met voorkeurstemmen en dat met een opkomst van 61,1 % Heist onder het nationale gemiddelde ligt. De coalitie Lijst voor Heist zakt van 15 naar 8 zetels, hetgeen Jan Moons ‘een mokerslag’ noemde.

Full time burgmeester

Officieel is het nog niet, maar Dirk Van Noten (57) uit Pijpelheide wordt, na 3 jaar NV-A met Jan Moons, de volgende 6 jaar burgemeester. Daarmee wordt terug met een lange traditie aangeknoopt, want de vorige 63 jaar was het steeds een christendemocraat die op den berg de burgemeesterssjerp droeg. Van Noten is gehuwd met Ilse Van fraeyenhoven en werkt nu nog bij de Vlaamse overheid als adviseur voor gemeentebesturen in sociale zaken. ”Die job sloot heel nauw aan mijn werk als schepen in Heist. Als burgemeester zal mijn taak een heel andere invulling krijgen zodat ik waarschijnlijk mijn baan in Brussel zal opgeven”.

“Komen goed overeen”

Wat betreft de speerpunten in zijn beleid heeft hij al duidelijke opties: “”Inhoudelijk komen wij vrij goed overeen met Pro Heist Vooruit, maar onze accenten zullen bijvoorbeeld gaan naar de ondersteuning van het verenigingsleven. Zij vormen volgens ons het fundament van onze samenleving. We zetten ook in op veiligheid en willen onder meer ‘het licht terug aan’, een maatregel die destijds werd genomen uit besparingsoverweging. Een ander accent is de participatie van de burger, niet alleen digitaal. Daarom willen we ook de verschillende adviesraden sterker maken.  En wij opteren ook voor een ‘sociaal beleid’, wat al heel mijn leven mijn dada is geweest.’

“Eerlijk en transparant geweest”

“Voor de Lijst voor Heist betekent de verkiezingsuitslag ‘een mokerslag”,  aldus uittredend burgemeester Jan Moons. In zijn speech tot de militanten in het partijlokaal in de Bergstraat bedankt hij iedereen die zich had ingezet voor het nieuwe project Lijst voor Heist en feliciteerde hij CD&V en Pro Heist voor hun overwinning. “Wij hebben met het lang op voorhand aankondigen van het samengaan van de 3 partijen, geopteerd voor een duidelijk,  eerlijke en transparante communicatie in plaats van dat in achterkamertjes te bedisselen. Dat maakt een achteruitgang van 15 naar 8 zetels bijzonder pijnlijk, maar wij kunnen nog steeds in de spiegel kijken”. Moons beseft dat hij waarschijnlijk geen uitnodiging zal krijgen tot  serieuze coalitiegesprekken. Het enige lichtpuntje dat hij kon vermelden, was de goede score van NV-A op provinciaal vlak.

Stoelendans

Een andere overwinnaar van de Heistse verkiezingen is Vlaams Belang die van 4 naar 7 zetels gaan in de gemeenteraad en net evenveel stemmen binnenhaalde als Pro Heist Vooruit (17,9). Verwachtte nieuwkomer is Senne Heremans voor PVDA en Jan Baestaens behoudt, na 30 jaar (!) nog steeds zijn zetel voor ETA. Opvallend is dat de eerste verschuiving in de gemeenteraad al een feit is: Eva Van Noten is voor CD&V verkozen met 808 voorkeurstemmen, maar omdat haar papa Dirk Van Noten ook in de gemeenteraad zetelt, moet zij haar plaatsje afstaan aan 1ste opvolger Ann Van de Meutter die 651 voorkeurstemmen behaalde. Bij de socialisten was 358 stemmen voldoende (Stefan Vanbesien), bij de Lijst voor Heist 358 (Nand Blauwens) en bij Vlaams Belang zelfs 258 (Sofie Vercammen)

DJeans - Teenstore

Bij DJeans Teenstore vind je de leukste kleding, ondergoed, accessoires en schoenen voor tieners van 10 tot 18 jaar. Ontdek de hippe collecties van allerlei merken binnen een aangename winkelsfeer boordevol coole decoratiestukken.

lees meer

Chong San

Chinees restaurant

lees meer

Boexstaens Uurwerken - Juwelen

Bij Boexstaens Uurwerken en Juwelen kan je terecht voor stijlvolle en kwalitatieve horloges en sieraden. Er is voor elk wat wils waarmee je zal schitteren!

lees meer

La Cita

La Cita bevindt zich in het hartje van de Bergstraat. Met enkele troeven zoals het gebruik van verse producten, een vriendelijke service, een gezellig terras en een warme sfeer wil La Cita het verschil maken.

lees meer

Speciale promoties Check het hier
 Logo's Provincie Antwerpen - Agentschap Innoveren en ondernemen - EFRO - Europese Unie - Heist-op-den-Berg