Nieuws uit de regio

16-10-2024 - Heist-op-den-Berg

Moeder van het Cursuscentrum op pensioen

Vanaf deze maand zal je Denise Beerten niet meer zien in het Cursuscentrum aan de Oude Godstraat, tenminste niet als medewerker, want na een carrière van bijna 40 jaar als verantwoordelijke voor het centrum gaat ze verdiend op pensioen. Beerten was in 1984 de allereerste betaalde medewerker en heeft het cursuscentrum zien evolueren van 9 vrijwilligers die aan 170 mensen les gaven tot meer dan 200 verschillende cursussen waaraan bijna 3000 mensen deelnemen. In al die jaren heeft ze in het Torengebouw heel wat meegemaakt, met als hoogtepunt het bezoek van koningin Paola in 2008.

Van enkele tientallen naar duizenden cursisten

“Het cursuscentrum werd in volle crisistijd opgericht om jonge werklozen een zinvolle vrijetijdsbesteding te geven”, begint Denise het verhaal, “Ikzelf volgde een cursus snit en naad toen de vacature werd uitgeschreven en met mijn diploma als maatschappelijk werker kon ik starten in het  BTK, een tewerkstellingsproject van destijds. Ondertussen zijn er 6 administratieve medewerkers aan de slag. Naast onze vaste stek in het Torengebouw gebruiken we ook nog een lokaal in de Boterhal en de voormalige toeristische dienst aan de Bergop en  lokalen in de academie, het cultuurcentrum en De Sporthal. Dat betekent dat het Cursuscentrum eigenlijk bijna niet meer kan groeien.”

Sociaal aspect heel belangrijk

Hoewel het Cursuscentrum een aanzienlijke kost is voor het bestuur, denkt Denise dat het toch een belangrijke return heeft voor de gemeente en haar inwoners: “Als ik zie hoeveel mensen voor af na hun cursus de Bergstraat intrekken, dan is dat een belangrijke economische meerwaarde. Maar het Cursuscentrum heeft ook een belangrijke invloed op het geestelijk welzijn van de Heistenaars. Het zorgt voor verbinding tussen de deelnemers, er worden veel nieuwe vriendschappen gesmeed en vele mensen hebben me al laten weten dat de bijeenkomsten het beste medicijn tegen de eenzaamheid zijn.”

Belangstelling van koningin Paola

In haar 40-jarige carrière heeft de teamcoördinator Cursuscentrum heel wat meegemaakt, van een zieke cursist die door de brandweer uit de academie moest gehaald worden tot een dronken man die zich kwam aanbieden als vrijwilliger leraar Frans en die ze de deur moest uitwerken. Hoogtepunt was echter het koninklijk bezoek ter gelegenheid van 1000 jaar Heist waarbij koningin Paola afweek van het afgesproken protocol. “De koningin was vrij ontspannen en stapte pardoes een cursus breien binnen, tot groot jolijt van de cursisten”

Uniek in Vlaanderen

Volgens Denise is het Heistse Cursuscentrum uniek in Vlaanderen: “Op veel kleinere schaal zijn er wel gelijkaardige initiatieven bijvoorbeeld in Westerlo en Turnhout, maar nergens met 176 vrijwilligers die 206 cursussen aanbieden voor mensen met tijd overdag.  Naast de traditionele cursussen zoals de verschillende taallessen is het aanbod in de loop der jaren wel gewijzigd. Vroeger was er veel belangstelling  voor creatieve handvaardigheden als bijvoorbeeld bloemschikken. Vandaag is er meer interesse voor feel good cursussen om je beter in je vel te voelen. Ik wil wel benadrukken dat we geen therapie geven maar wel enkele tools aanreiken.” Andere opvallende cursussen zijn bijvoorbeeld ‘België voor beginners’ of ‘Het gevangeniswezen in België’. Voor de cursus ‘Verwonderd door kunst’ van Liljan Verstraeten is er zelfs een lange wachtlijst.

Engagement

Wat Denise na al die jaren nog steeds verwonderd is het engagement van de vrijwilligers die voor een beperkte verplaatsingsvergoeding zoveel tijd en verantwoordelijkheidszin steken in hun cursus. “In deze superdrukke tijden engageren zij zich, dikwijls gedurende vele uren, om hun kunde en vaardigheden te delen en zo mee te werken aan verbinding tussen vele Heistenaren”, aldus Denise Beerten. Als teamcoördinator Cursuscentrum wordt ze opgevolgd door Sandra Verbruggen die al enkele jaren actief is in het Torengebouw

DJeans - Teenstore

Bij DJeans Teenstore vind je de leukste kleding, ondergoed, accessoires en schoenen voor tieners van 10 tot 18 jaar. Ontdek de hippe collecties van allerlei merken binnen een aangename winkelsfeer boordevol coole decoratiestukken.

lees meer

De Vier Bollekes

Fan van chocolade, ambachtelijke zoetigheden en delicatessen? Bij De Vier Bollekes kan je terecht voor allerlei lekkernijen en de zoetste geschenken. Niet zo'n zoetebek? Dan vind je vast wel iets in het assortiment originele pasta's, oliën, thee, likeuren of andere heerlijkheden.

lees meer

Noémie

Mannen- en vrouwenmode aan betaalbare prijzen

lees meer

Speciale promoties Check het hier
 Logo's Provincie Antwerpen - Agentschap Innoveren en ondernemen - EFRO - Europese Unie - Heist-op-den-Berg