Sociale kruidenier

Heel wat mensen hebben het idee dat het vooral de steden zijn waar men vaak te kampen heeft met armoede ... Een beeld dat niet helemaal klopt want ook vlakbij huis zijn er veel mensen die moeite hebben om de touwtjes aan elkaar te knopen en dan zijn lokale initiatieven levensnoodzakelijk. Onlangs verhuisde de Sociale Kruidenier, die in 2013 werd opgestart, naar de site waar ook de kringwinkel van Heist-op-den-Berg gelegen is. Met deze winkel willen het OCMW van Heist-op-den-Berg, vzw Den Draai en De Kringwinkel Zuiderkempen een antwoord bieden op de steeds groter wordende vraag naar een kwaliteitsvol alternatief voor noodhulp. En met succes want intussen vinden zo’n 120 gezinnen of alleenstaanden wekelijks de weg naar de Sociale Kruidenier.

Een unieke buurtwinkel
In België leeft 15% van de mensen in armoede. Mensen die het de laatste jaren door de sterke prijsstijgingen van basisproducten steeds moeilijker krijgen. De Sociale Kruidenier is een buurtwinkel met een aanbod aan voedings-, onderhouds- en verzorgingsproducten waar zulke mensen, die het financieel moeilijk hebben, na doorverwijzing van het OCMW terecht kunnen. De nadruk ligt vooral op gezonde voeding en hygiënische producten. Het is immers zo dat deze mensen vaak vervallen in slechte eetgewoonten omdat het kopen van gezonde producten niet goedkoop is. Met dit initiatief kunnen ze toch kiezen voor gezonde voeding. Naast de gratis producten afkomstig van de voedselbank, EU voedselhulpprogramma’s en groenten van de veiling wordt het aanbod aangevuld met lokale donaties en zelf aangekochte producten. De samenwerking met de lokale middenstand, voedingsindustrie of landbouw maken daarbij echt een verschil. 

Weg uit het sociale isolement
Het is misschien verbazingwekkend, maar er leven meer mensen in armoede dan je zou denken en vaak zelfs dichter bij dan je denkt. Jong of oud, een gezin of alleenstaande … vaak zijn het mensen die op een of andere manier simpelweg pech hebben gehad en daardoor in armoede verzeild zijn geraakt. Die mensen willen daar uiteraard niet mee te koop lopen waardoor ze sociaal geïsoleerd raken. De Sociale Kruidenier is om die reden ook een sterk sociaal initiatief dat mensen in armoede laat zien dat ze niet alleen staan en hen in contact brengt met andere mensen in dezelfde situatie. Een plek waar mensen bij een tas koffie op adem kunnen komen en een luisterend oor vinden bij elkaar.

Heb jij ook behoefte aan een luisterend oor of heb je zin om op één of andere manier te helpen?
Nieuw adres:
Sociale Kruidenier in de gebouwen van De Kringwinkel
Noordstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
T 015 23 73 93

Open op donderdag van 9u tot 18u.
Voor meer informatie kan je terecht bij het OCMW van Heist-op-den-Berg
 

Reacties

Rene Mat schreef op 05-09-2020 21:06

Goeie avond,

In de mate van het mogelijke (COVID 19; ikzelf 71 jaar) zou ik willen meewerken als vrijwilliger bij de Sociale Kruidenier. Hoe kan dit? U kan me altijd bellen: 0475772691.
René

Cato Boddez schreef op 08-10-2020 20:59

Beste,

Ik ben ge¨interesseerd om eventueel als vrijwilliger te werken bij de Sociale Kruidenier.
Ik ben 55 jaar.
U kunt me bellen op 0484 980 732.
Beste groeten,

Cato

Daelemans hilde schreef op 22-12-2020 19:04

Nemen jullue ook tampons aan als ik ze breng? De doosjes zijn wel open, maar aan de tampons is niets mis

Reageren

Jouw mening is belangrijk. We behouden ons het recht om boodschappen niet te publiceren.

Uw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden

De Banier

Verkoop van Chirokleren, spelmateriaal en creatieve producten om te knutselen

lees meer

Het Derde Bedrijf

Brasserie en Theatercafé Het Derde Bedrijf is gevestigd in CC Zwaneberg. Het is de ideale plaats om te genieten van een lekkere snack, maaltijd of drankje, zowel binnen als buiten op het fantastische terras met zicht op het Cultuurplein.

lees meer

Ah Yes!

Dans-, turn- en yogakledij

lees meer

Speciale promoties Check het hier
 Logo's Provincie Antwerpen - Agentschap Innoveren en ondernemen - EFRO - Europese Unie - Heist-op-den-Berg