Boeken zijn voedsel voor de geest

“Uit onderzoek blijkt dat het lezen van literaire fictie ervoor zorgt dat je meer empathisch wordt?” vertelt de immer enthousiaste Gert De Bie. Het is een leuk weetje dat ter sprake komt in een gesprek over boeken, lezen, authenticiteit en het feit dat het dit najaar alweer 10 jaar geleden dat Het Voorwoord  en De Living de deuren openden in de Noordstraat. Dat wil zeggen dat het dus ook al 10 jaar genieten is van boeiende ontmoetingen, op café of in een van de laatst overgebleven onafhankelijke boekhandels van Vlaanderen. Een mooi verhaal over een handelaar midden in de gemeenschap!

Het Voorwoord en De Living zijn niet mainstream te noemen?
Gert:
Goh, ik hoor wel eens van mensen die over de vloer komen dat ze zaken als De Living en Het Voorwoord niet verwachten in Heist-op-den-Berg. Ik vind het een compliment dat ze die zaken bijzonder vinden, maar ik zie ze toch als breed toegankelijk. Misschien net naast de mainstream ofzo? Daar zitten we goed. Mijn doel was altijd om in beide zaken net dat stapje verder te gaan dan louter boeken of pintjes te verkopen en er echt een ontmoetingsplaats van te maken. Ik wil mensen een beleving bieden, hen in beweging krijgen door schrijvers uit te nodigen, concertjes te organiseren, … Het leuke is ook de synergie tussen beide zaken. Tijdens een optreden in De Living wordt de boekenwinkel gebruikt als backstage en het café kan op andere momenten dan weer als podium dienen voor een literaire avond van Het Voorwoord.

Een van je grootste passies is om mensen naar het juiste boek te gidsen?
Gert:
Bij Het Voorwoord vind je een breed aanbod van boeken die door ons geselecteerd werden en daardoor een mooie mix vormen van bekend en minder bekend. De kunst is dan om de mensen te gidsen, hen uit te dagen en hen tenslotte naar huis te laten gaan met iets wat ze eigenlijk niet zochten. Ik hou van het woord ‘serendipiteit’, het talent om toevallige ontdekkingen te doen. Niets leuker dan iemand aan de tafel te installeren met een kopje koffie en boeken aan te halen die hen  weten te verrassen.

Vind je tussen al je projecten nog de tijd om zelf te lezen?
Gert:
Ik lees altijd! Tijdens het ontbijt, op het toilet, bij een koffietje, soms zelfs nog als ik m 4 uur ’s nachts thuiskom na een optreden in De Living. Het leuke aan boeken  is dat je je verbeelding de vrije loop kan laten. Je vindt er iets in dat je nergens anders in het leven terugvindt, zoiets als een wit blad dat je zelf nog helemaal kan  inkleuren. De manier waarop iemand zich de personages uit een boek en hun leefwereld voorstelt is uniek net zoals het gegeven dat iedereen iets anders oppikt uit  eenzelfde boek. Vaak blader ik door tweedehandsboeken en lees ik onderlijnde zinnen die op de vorige lezer misschien een grote indruk maakten en mij niets doen.  Omgekeerd gebeurt dat natuurlijk ook, bepaalde passages die mij weten te raken doen dat misschien niet bij iemand anders. Dat maakt het boekenvak, lezen en daarover discussiëren ook zo boeiend.

Tenslotte, heb je nog een ultieme leestip?
Gert:
Dan kies ik voor ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman. Een schitterend boek over het compleet foute mensbeeld dat momenteel leeft. De auteur  onderbouwt zelfs met geschiedkundige voorbeelden, experimenten, … Een aanrader!

Bij Het Voorwoord is het nog een heel najaar feest:

 • Zaterdag 19 oktober 2019
  Feest! 10 jaar Het Voorwoord
  Voorlees- en signeersessies met Tom Mariën (kinderboeken) en Ish Ait Hamou, snacks en prijzen
 • Dinsdag 15 november
  Tussen de letters
 • Woensdag 20 november
  Boekenbad 'Prentenboeken'
 • Dinsdag 3 december
  Tussen de letters
 • Dinsdag 17 december
  Boekenbad 'Cult-literatuur'

Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg als eerste een reactie toe.

Reageren

Jouw mening is belangrijk. We behouden ons het recht om boodschappen niet te publiceren.

Uw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden

Lingerie Christiann

De lingeriezaak van Heist-op-den-Berg en verre omstreken. Iedereen heeft het recht om zich mooi te voelen. Daarom geven wij u persoonlijk advies en bieden we u een ruime kwalitatieve keuze aan lingerie, badmode, nachtmode, homewear en herenondergoed en -zwembroeken.

lees meer

Anna-Mit

Ontbijt- en lunchbar

lees meer

Asian Kitchen

Sushi, wok & grill Prikkel je smaakpapillen met de Oosterse keuken van Asian Kitchen of proef van de overheerlijke, kraakverse sushigerechten. Er is voor elk wat wils!  

lees meer

Speciale promoties Check het hier